Tesztelőink

Novák Dóra - 2014.12.16.

WSET végzettségű borkedvelő
Kislaki Jánoshegy Merlot 2012

Mély rubin színű, nagy testű bor. Illata és íze harmonizál, bogyós aszalt gyümölcsöket juttattja eszembe enyhén fás, földes ízvilággal. Lágy tannin, vibráló savak, hosszú utóíz. Csajos délutánra nem ezt választanám, egy ünnepi tartalmasabb vacsora kísérőjeként viszont nagyszerű választás ez a komplex ízvilágú vörösbor.

Hordai Zsuzsa - 2014.12.16.

WSET végzettségű borkedvelő
Csetvei Pince: Chardonnay

A Csetvei pincészet charnonney-ja olyan, amit egy jó fajtabortól elvár az ember: tiszta, illatos, elegáns. A móri borvidéken készült, részben tölgyfahordóban érlelt bor jelenleg nagyon jó egyensúlyban van: az illat intenzitása - virágok és gyümölcsözön - jól kiegészül a bor szép savgerincével. A citromsárga színben olykor egy-egy arany árnyalatot is felfedezhetünk, a tölgyfahordós érlelésnek köszönhetően a textúrájában pedig olajos jelleget. Be kell valljam, fenntartásaim voltak akkor, amikor a dobozt kibontva, egy móri chardonnay-t találtam benne, így a második pohár után azonban kifejezetten örülök annak, hogy valami különlegesség érkezett a futárral. Bátran ajánlom a tételt a hű chardonnay-rajongókon túl azoknak is, akik a móri domboldalakról valami újat szeretnének kóstolni.

Tahy Éva - 2014.12.16.

WSET végzettségű borkedvelő
Kertész  Pince: Carla Le Blanc 2011

A Holnap Ott a Bor jóvoltából kóstolhattam nemrég a Kertész Családi Pincészet Carla Le Blanc-ját. Már maga a palack meglepő formájával és egyszerűségével mégis hívogató a „kézírással” olvasható ezüstszínű felirat. Sokat gondolkodtam az elnevezésen, vajon mi motiválhatta a pince borászát, de csak női neveket dobott ki az internet. Hát ezzel a tudattal kóstoltuk is egyik este meg a bort.
Az íz harmónia igazolta a várakozást, ezt pont olyan, mint egy szép, elegáns hölgy, gyöngyház kis kosztümben, magas sarkú cipőben, igazi kis dámaként. A borban is meg van az elegancia, a játékos gyümölcs aromák, a virágok illata, a szikárrá tevő ásványi jegyek.
Sajnos tapasztalatlanságomat mutatja, de csak utólag tudtam meg, hogy ez egy fehér Pinot Noir valójában, annak is egy remek darabja és a hisztisség jegyeit egyáltalán nem mutatja. A kortyok hamar fogytak, a száraz bor a szájban kellemesen szétterülve most már csak emlék.

Kathy Berze - 2015.01.20.

WSET végzettségű borkedvelő
Söptei Pince: Töppedt Szürkebarát. Szürkebarát 2008

Ma itt a bor!

Egy édes szürkebarát Csopakról fél literes kiszerelésben, egy különlegesség, elteszem a megfelelő alkalomra- gondolom először. Majd Szilvi, a lányom váratlanul betoppan. Nem is olyan rég mi, a család borrajongói még lelkesen töltöttük a hétvégeint a WSET bortanfolyamán. Szóval nyilvánvaló a helyzet, a palack nem pihen, dugó kihúz. Anya a színe borostyán, ugye?- kérdi. Hát persze, igen az. Körülbelül eddig tartott a nagy egyetértés. Körte vagy birs? Karamell vagy méz? Fahéj vagy szegfűszeg? Mandula vagy dió?...Melyik legyen? Hogyan értékeljük? Kóstoljuk újra. Aszalt gyümölcsök. Kacagás. Na most kicsit komolyabban: közepes test, magas alkohol, közepes savak. Ok, köszi, de van még bor? Még egy korty. És még egy…Már csak egy üres palack és elégedett arcok. Anyu ez nagyon finom volt! Szerintem is.

Köszönjük!

 

 

 

Sikeresen feliratkoztál a hírlevelünkre. Kérlek a most kapott e-mail-ben erősítsd meg feliratkozási szándékod!

készítette: NeoSoft